Over KirstenBosch

Over KirstenBosch

Wie ben ik?

Mijn naam is Kirsten de Wit, bouwjaar 1976. Ik ben getrouwd met Hans van den Bosch. Vandaar dat ons landgoed en de imkerij KirstenBosch heet: een samenvoeging van onze namen. Behalve zorgen voor mijn bijen, kweek ik groenten en fruit, pluk ik vruchten, bloemen en kruiden in de natuur en maak ik hier allerlei lekkers van. We besteden veel zorg aan het creëren van een geschikte leefomgeving voor allerlei insekten: honingbijen, hommels, solitaire bijen, zweefvliegen, vlinders, etc. Wist je dat er ruim 350 soorten solitaire bijen en hommels zijn in Nederland?

Ik als in mijn imkerpak

Natuurlijk imkeren

Mijn bijen houd ik ook op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zo bestrijd ik de varroamijt waar bijen last van hebben niet, omdat ik ervan overtuigd ben dat de volken meer weerstand opbouwen als je hun systeem niet steeds onderdrukt met bestrijdingsmiddelen. Van mij mogen de bijen zwermen. Omdat ik thuis werk (in mijn kantoorbaan) zie ik de zwermen vertrekken en kan ik ze terugvangen. Hierdoor hoef ik niet zo vaak in de bijenkasten te kijken en stoor ik ze dus minder. De natuur bepaalt dan wanneer het bijenvolk te groot wordt voor de kast, niet ik. Ik laat de bijen overwinteren op hun eigen honing en voer ze dus geen suikerwater. Hierdoor heb ik soms wat minder honingoogst, maar het geeft wel een beter gevoel dat de bijen kunnen leven van hun eigen gezonde honing.

De tuin

Onze tuin is nog volop in ontwikkeling. Wees welkom om bij een bezoek aan de imkerij hierin rond te wandelen. Rondom het huis leggen wij een siertuin aan naar het voorbeeld van Piet Oudolf: met siergrassen en weelderige planten. We kiezen daarbij vooral voor planten die goed zijn voor alle soorten bijen (wilde bijen, hommels en honingbijen), maar ook voor vlinders en zweefvliegen. Verder de tuin in liggen een vaste planten-moestuin en een moestuin met voornamelijk éénjarigen. Hier omheen staan bessen- en frambozenstruiken. Ingebed in ons 1500 m2 grote kruidenrijk grasland met boomgaard – zeer waardevol voor bijen en zweefvliegen – hebben we een zone met vruchtstruiken. Tussen al dat moois ligt ons grote terras, waar we kunnen genieten van al dat moois. Ten slotte is er ook nog een grote kas waarin warmteminnende planten worden gekweekt. De voortuin zaaien we nu tijdelijk in met een mengsel van planten die goed zijn voor nectar en stuifmeel voor de bijen, zweefvliegen en vlinders. Vergeet je niet een kijkje te nemen bij ons insektenhotel?